Rafael Nadal își anunță retragerea din tenis: „Este momentul potrivit să pun capăt carierei mele”

de: Andrei Simion
10 10. 2024

Rafael Nadal, unul dintre cei mai mari jucători de tenis din toate timpurile, a anunțat recent că își va încheia cariera profesionistă după Finala Cupei Davis de la Malaga. Într-un mesaj video emoționant, Rafael Nadal a explicat că a luat această decizie dificilă după doi ani complicați, marcați de accidentări și probleme fizice. „Este o decizie grea, dar este momentul potrivit să pun capăt carierei mele. Am trăit o carieră lungă și plină de succes, iar acum simt că este momentul să mă opresc”, a declarat sportivul spaniol.

Nadal a mărturisit că ultimii doi ani au fost cei mai provocatori din cariera sa, din cauza numeroaselor accidentări care l-au împiedicat să joace la nivelul cu care ne obișnuise. Cu toate acestea, a subliniat că retragerea la Cupa Davis, un turneu la care a avut primele sale mari satisfacții profesionale, este un final simbolic și emoționant pentru el. „Sunt foarte fericit că voi juca ultimul meu turneu pentru țara mea, într-unul dintre cele mai mari evenimente din tenis, scrie La Stampa. Am câștigat prima finală de Cupa Davis în 2004, la Sevilla, și aceasta va rămâne una dintre cele mai mari bucurii ale carierei mele.”

O carieră legendară

Rafael Nadal a fost un jucător excepțional timp de peste două decenii. În vârstă de 38 de ani, el a acumulat un palmares impresionant, incluzând 22 de titluri de Grand Slam, dintre care 14 la Roland Garros, un record neegalat. Spaniolul a reușit să câștige 92 de titluri în cariera sa profesionistă, începută în 2001, și a adunat peste 139 de milioane de dolari în premii. În plus, a petrecut 209 săptămâni pe locul 2 mondial, iar rivalitățile sale cu marii jucători ai generației sale, precum Roger Federer și Novak Djokovic, au scris istorie în tenis.

Nadal a fost cunoscut pentru dominarea sa pe zgură, dar și pentru tenacitatea și forța mentală de neegalat, care i-au permis să depășească numeroase obstacole și accidentări de-a lungul anilor. Cu toate acestea, ultimele sezoane l-au ținut departe de forma sa maximă, iar retragerea sa nu a fost complet neașteptată.

La Malaga, Nadal ar putea evolua în proba de dublu, alături de tânărul său compatriot Carlos Alcaraz, o eventualitate care a captat deja atenția fanilor de tenis din întreaga lume. Spania se află într-o poziție favorabilă, iar o eventuală întâlnire cu Italia în finală ar putea oferi un spectacol memorabil pentru fanii acestui sport.

Rafael Nadal.

Recunoștința lui Nadal față de echipă și familie

În mesajul său de adio, Rafael Nadal a adus un omagiu special echipei sale și familiei, subliniind importanța pe care aceștia au avut-o în cariera sa de succes. „Este greu să vorbesc despre echipa mea. Nu sunt doar angajați, sunt prieteni. Au fost mereu alături de mine, atât în momentele bune, cât și în cele dificile, și este greu să exprim în cuvinte ce înseamnă ei pentru mine”, a spus Nadal.

De asemenea, a mulțumit familiei sale pentru sprijinul necondiționat pe care i l-au oferit de-a lungul carierei. Nadal a menționat-o în mod special pe soția sa, Mery, care i-a fost alături timp de 19 ani și care, potrivit spuselor sale, a avut un rol esențial în viața sa personală și în creșterea fiului lor. „Mery a fost partenera perfectă de-a lungul vieții mele. Mi-a oferit mereu sprijinul de care am avut nevoie și a crescut un copil minunat. Este o forță care m-a menținut în viață și mi-a dat energia necesară.”

Nadal a amintit și relația specială pe care a avut-o cu sora sa, dar și cu unchiul său Toni, cel care l-a îndrumat în lumea tenisului și i-a fost antrenor timp de mulți ani. „Toni este motivul pentru care am început să joc tenis. Îi sunt recunoscător pentru că m-a ajutat să trec peste multe momente dificile”, a declarat Nadal.

Mulțumiri pentru fani

Nu în ultimul rând, Rafael Nadal a adresat cuvinte pline de recunoștință fanilor săi din întreaga lume. „Voi, fanii, mi-ați dat energia necesară în toate momentele. Nu am cum să vă mulțumesc suficient pentru sprijinul pe care mi l-ați oferit. Tot ce am trăit a fost un vis devenit realitate. Mă retrag cu liniștea de a ști că am dat totul”, a conchis Nadal.

Într-o lume a sportului în continuă schimbare, retragerea lui Rafael Nadal marchează sfârșitul unei ere, dar moștenirea sa va rămâne vie pentru generațiile viitoare. Deși tenisul nu va mai fi la fel fără el, campionul spaniol a lăsat o amprentă de neșters asupra acestui sport.